Zaden inventaris

Dit zijn alle zaden die ik in mijn bezit heb, als er iets tussen zit wat je wil hebben of waar je meer over wil weten mail me dan gerust. Amandasmooietuin@gmail.com

Groenten en fruit

  • Andijvie breedblad volhard - cichorium endivia Is geschikt voor de herfstteelt in de vollegrond. Goed bestand tegen ongunstige en gure weersomstandigheden. Minder gevoelig voor schieten (het vormen van een bloeistengel) mits in de juiste periode gezaaid.
    Zaaien: van ½ jun-eind juli op zaaibed in de vollegrond. Plantafstand 30 x 30 cm. De jonge plantjes ca. 4 weken na het zaaien uitplanten. Houd de groeiplek na het uitplanten steeds goed vochtig.
    Oogst: oktober-november, afhankelijk van de zaaitijd.
    Bewaren: in het groentevak van uw koelkast.
    Geschikt voor invriezen.
  • Aubergine - halflange violette Een peervormige, donkerviolette vrucht. Het ‘vlees’ van de vruchten is heerlijk in allerlei gerechten: gestoofd, gekookt of geroerbakt.
    Zaaien: in jan in een zaaibakje in de huiskamer of in een verwarmde kas. De ideale kiemtemperatuur is ca 20 graden. Vanaf mrt kan het ook (onder glas) in de vollegrond. Als de plantjes 5 cm groot zijn, moeten ze worden verspeend (wijder uitplanten of in aparte potjes zetten). Wacht met buiten uitplanten tot alle kans op nachtvorst geweken is (zeker tot half mei). Zet ze buiten op een beschutte, zonnige plek. Ze groeien als tomaten planten, dus hebben ze een stok of draad nodig waaraan ze aangebonden worden. Zorg dat het hart van iedere plant open blijft. Het teveel aan scheuten wegnemen.
    Oogst: vanaf juli. Rijpe vruchten zijn hard en de kleur wordt iets doffer. Ze kunnen rijp vrij lang aan de plant blijven.
    Geschikt voor invriezen.
  • Bieslook (fijn) - Allium schoenoprasum
    Dit is een gewas dat jaren achterelkaar kan blijven staan, doet het goed op alle grondsoorten en heeft een fris pittige smaak. Bloeien prachtig met violet/blauwe bolvormige bloemen.
    Zaaien: mrt-aug op regels of rijen met een tussenruimte van 20cm. Liefst in halfschaduw, kan ook in potten binnen.
    Oogst: als de stengels zo'n 15cm hoog zijn mag je ze afsnijden, er wordt steeds nieuw blad gevormd.
    Bieslook kan je ook drogen.
  • Bieslook (grof) - Allium fistulosum Wordt ook wel pijplook genoemd. Het is een forse, winterharde plant die jarenlang op dezelfde plek kan blijven staan. Echter om de plant fris te houden na 4-5 jaar rooien en opnieuw zaaien. Heeft een sterke uiensmaak.
    Zaaien: mrt-aug op regels of rijen met een tussenruimte van 30cm, ruim zaaien. Liefst in halfschaduw, houd de grond goed vochtig. In de rij uitdunnen.
    Oogst: als het blad groot genoeg is kan je het afknippen.
    Kan ook goed gedroogd worden.
  • Bieten - Kroot Deze kogel is een uitstekende ronde rode biet voor de zomerteelt. Bij te vroeg zaaien bestaat de kans op schieten (het vormen van bloeistengels). Rode bieten groeien op alle grondsoorten, maar op te droge gronden kunnen de knollen wratachtige plekken ontwikkelen (schurft).
    Zaaien: Vanaf ½ apr-eind juli, direct in de volle grond. Zaai op regels of rijen met 20 cm. ruimte tussen de regels. De zaden kiemen na ca. 2 weken. Als de plantjes ca. 5 cm. hoog zijn, moet u uitdunnen: u haalt net zoveel plantjes weg tot de resterende planten op 7 cm. afstand van elkaar staan. Die kunnen dan goed uitgroeien. De verwijderde plantjes kunt u elders opnieuw uitplanten(ook op 7 cm. tussenruimte).
    Oogst: van augustus tot oktober.
    Bewaren: in een koele, vorstvrije ruimte. Geshikt voor invriezen.
  • Bloemkool Alpha- Brassica Oleracea Dit is en bloemkool voor de zomerteelt. Het ras levert flinke, vaste, witte bloemkolen. De planten zijn goed zelfdekkend, d. w. z. dat zich voldoende blad ontwikkelt om de kool mee te bedekken. ‘Alpha’ is goed bestand tegen hoge zomertemperaturen.
    Zaaien: van eind mrt tot ½ mei (onder glas of in de vollegrond). Als de plantjes groot genoeg zijn (mei-juni), deze uitplanten in de vollegrond. Plantafstand 70 x 60 cm. Wacht niet te lang met uitplanten. Als te grote jonge planten worden verplant ontstaat de kans op ‘boorders’: er worden dan te vroeg kleine blomkooltjes gevormd. Dit kan ook gebeuren als de planten niet goed kunnen doorgroeien. De grond dus altijd vochtig houden. Niet op het blad gieten. Als de kool zich vormt, deze afdekken met blad (tegen de zon).
    Oogst: van begin juli tot september.
    Geschikt voor invriezen.
  • Peterselie - Gekruld donkergroen Vormt laagblijvende planten met fijn, donkergroen gekruld blad. Het kan zowel onder glas (winterteelt) als in de vollegrond geteeld worden. De smaak van het blad is sterk aromatisch en past bij allerlei gerechten.
    Zaaien: voor de teelt onder glas: zaai in aug-sept op regels of rijen met 20cm tussenruimte. Voor de vollegrondsteelt zaait u in de periode mrt-jun, ook op regels met 20 cm. tussenruimte. Zaai niet te dicht op elkaar, de planten hebben wat ruimte nodig. Het duurt lang voor peterseliezaad kiemt: 4 weken is normaal, zaad 24 uur in water laten weken verspoedigd de ontkieming. Tijdens de kiemperiode de grond voortdurend vochtig houden en ook daarna regelmatig water geven. Peterselie heeft veel vocht nodig voor een goede ontwikkeling.
    Oogst: bij glasteelt kan in jan-mrt het blad geoogst worden, bij teelt in de volle grond van jul-sept.
    Geschikt voor invriezen.
  • Pompoen - Jaune de paris Deze Gele Reuzen zijn de bekende enorm grote pompoenen die ook wel reuzenpompoenen of ‘kurbis’ worden genoemd. De planten vragen veel ruimte. Ze vormen lange ranken met grote bladeren. De vruchten met lekker oranjegeel vruchtvlees kunnen wel 25 kg of meer wegen. Na de oogst zijn ze op een koele plek enkele maanden houdbaar. Er zijn heerlijke gerechten mee te maken.
    Zaaien: in potten onder glas in apr-mei. Half mei kunt u ook in de vollegrond zaaien. Uitplanten op 200x 100 cm. Ze hebben veel voedsel nodig en de lange (tot wel 10 m.) zwaar bebladerde holle ranken klimmen overal in en op. ‘Gele reuzen’ wordt ook wel op composthopen geteeld, omdat de voedselsituatie daar ideaal is. De planten bloeien rijk met gele bloemen, maar slechts enkele zetten vrucht. Laat de planten zo ongestoord mogelijk uitgroeien. Zorg wel steeds voor voldoende vocht.
    Oogst: in september – oktober.
    Geschikt voor invriezen.
  • Pronksnijbonen - Emergo stringless
    Dit is een volledig draadloze boon die wit bloeit. De jonge peulen zijn boterzacht en uitstekend van smaak. Eénjarige plant.
    Zaaien: ½ mei- ½ jun. in volle grond tegen klimstokken, liefst in NZ richting. Houd 50 cm ruimte tussen de stokken en leg 3-4 bonen rond de stok +/- 3-4 cm diep. Ze hebben genoeg warmte nodig en een matig vochtige grond, bij koud weer kiemen ze slecht. Gebruik geen verse stalmest.
    Oogste: aug-okt Liefst jonge peulen plukken, regelmatig plukken bevorderd de vrucht groei.
    Zeer geschikt voor invriezen.
  • Radijs Saxa
    Dit is een bekend radijsras voor de teelt in de vollegrond én eventueel onder platglas. De smaak is zacht.
    Zaaien: feb-mrt onder glas en van mrt-½ aug direct in de vollegrond. Zaai breedwerpig (het zaad zo goed mogelijk verdeeld over het zaaibedje) of op regels (of rijen) met een regelafstand van 15 cm. Na het breedwerpig zaaien het zaad 1 cm diep inharken en de grond daarna aandrukken. Na opkomst van zaaisel uitdunnen (een teveel aan plantjes wegwieden) zodat er tussen de overblijvende plantjes 4 cm ruimte aanwezig is. De grond steeds goed vochtig houden voor een goede groei.
    Tip: zaai om de 14 dagen wat radijs, dan kunt u de hele zomer door oogsten.
    Oogst: vanaf 4-6 weken na de uitzaai.
  • Rucola - Mosterdkruid wilde
    Dit is een koolsoort waarvan de jonge pikant, nootachtig smakende blaadjes worden gegeten; rauw of even gestoofd. Door het pittige aroma en de getande blaadjes, prefereren de liefhebbers dit boven de gewone Rucola. Het oude blad is bitter en taai. Het is een zeer snelgroeiend gewas, dat in voor- en najaar het meest productief is. Tegen hete zomerse omstandigheden is rucola niet erg bestand. Zorg dan in elk geval voor voldoende water.
    Zaaien: mt-apr en aug-sept. De zaden kiemen heel snel; soms kan al binnen drie weken na het zaaien worden geoogst. Daarom kunt u het best breedwerpig , direct op de plaats van bestemming zaaien.
  • Sla (botersla) - Lactuca sativa Het ras is geschikt voor de winterteelt in de vollegrond.
    Zaaien: van juli-aug, direct in de vollegrond. Zaai op vochtige grond op regels (of rijen) met een onderlinge afstand van 30 cm. Ondiep zaaien, het zaad moet maar net bedekt zijn. Na opkomst uitdunnen op 30 cm in de regel (het teveel aan planten er tussen wegnemen) of uitplanten op 30 x 30 cm. Sla kiemt het best bij een tamelijk lage temperatuur (tot ca. 18 graden). Bij warm weer kunt u daarom beter zaaien op een schaduwrijk zaaibed.
    De kans op 'schieten' (het vormen van een bloeistengel) neemt vanaf 20 graden snel toe. 2 tot 3 weken na het zaaien - als de plantjes 4-6 cm groot zijn - kunt u uitplanten. Uitgedunde plantjes kunt u ook opnieuw inplanten. Houd de grond tijdens de teelt goed vochtig en open. Houd van volle zon.
    Oogst: feb-mrt
  • Sperzieboon - Stamslaboon record
    Deze "Dubbele Witte’ is een lekker smakende ‘dubbele’ stamslaboon met ronde peulen in trossen van 4 à 5 stuks. Het is een al wat ouder ras dat speciaal voor de vroege zaai geschikt is. Bij latere zaai kan de gevoeligheid voor bonenziekten een rol gaan spelen. Overigens is dit een zeer rijkdragend ras dat heerlijk malse peulen geeft.
    Zaaien: doe dit in de vollegrond tussen ½ mei-½ juni. Zaai ze in regels of rijen die op 50 cm van elkaar liggen. Houd in de rij 10 cm ruimte tussen de bonen. Bonen hebben voldoende warmte nodig en matig vochtige grond. Bij nat en koud weer kiemen de bonen slecht. Voor vroege teelt kan eind april onder glas worden gezaaid. Vanaf half mei worden de ontkiemde planten dan buiten in de vollegrond uitgeplant. Gebruik vooral geen verse stalmest.
    Oogst : afhankelijk van de zaaitijd kunt u vanaf juli oogsten.
    Geschikt voor invriezen.
  • Spinazie, New Zeelandse-Tetragonia expansa
    Dit zaad kan heel goed tegen droogte. Het heeft wel veel warmte nodig en kan niet tegen vorst.
    Zaaien
    :
    De zaden zijn heel hard (heel scherp ook), net als bij bijvoorbeeld bietjes is het niet een zaadje maar een zaadkluwen waar 4 zaden bij elkaar zitten. Omdat de huid van de kluwen zo hard is kan de kieming wel een week of 3 duren. Je kunt het kiemproces wat versnellen door de zaden 24 uur in warm water te weken (dat je dus elke paar uur ververst). Zaai bij voorkeur in potjes voor, 1 of 2 kluwen per potje. Je kunt vanaf half maart binnenshuis voorzaaien, of vanaf half april in de koude kas of platte bak. Je mag de zaailingen pas vanaf mei uitplanten, wanneer de kans op nachtvorst bijna voorbij is. Zorg voor een zonnig plekje, en het liefst beschut tegen al te veel wind. Top de planten zodra je ziet dat ze door wil gaan schieten, als ze gaat bloeien stopt ze met het maken van zijscheuten en blaadjes.
    Oogst: Je kunt van ½ juli tot eind oktober verse blaadjes oogsten, dus een andere manier van bewaring is dan niet nodig. Oogst blaadjes wanneer je wilt, zo kort mogelijk voor de maaltijd, want de blaadjes zijn niet zo lang houdbaar. Je kunt de blaadjes wel nog een dagje in een papieren zak in de groentelade van de koelkast bewaren, maar niet veel langer. Je kunt ze voor het gebruik nog even opfrissen door ze in een bakje met ijskoud water te leggen.
    Geschikt  voor blancheren en daarna invriezen. 
  • Spinazie Matador-Spinacia Oleracea
    Een geweldige soort welke bestand is tegen boltritus en een hoge kwaliteit heeft. Spinazie matador produceert fel groene, zachte rozetten van beblaard blad, ideaal voor in de salade. Voedzame groente , kan gekookt maar ook rauw gegeten worden.
    Zaai de zaden van mrt- jun, of van medio aug-sept om laat in het najaar te oogsten, 12 mm diep op een bewerkte, bemeste grond. Hou 30cm tussen afstand tussen de rijen.
    Oogst: Van apr-mei of sept-nov.
    Geschikt om in te vriezen.
  • Spruitkool Groninger Dit is een spruitkoolras voor wat zwaardere gronden. ‘Groninger’ geeft mooi, gave, niet te grote spruiten. Het is een vroeg oogstbaar ras dat zeer gelijkmatig produceert.
    Zaaien: van ½ mrt-begin april, onder glas of direct in de vollegrond. In de periode mei-½ juni uitplanten op onderlinge afstanden van 70 x 40 cm. Plant spruitkool nooit in versbemeste of erg humusrijke grond. Een te sterke groei kan losgevormde, open spruiten veroorzaken. Spruitkool moet langzaam kunnen groeien, dan wordt de kwaliteit het best. Zorg wel dat de grond steeds voldoende vochtig blijft.
    Oogst: in de periode november-uiterlijk februari.
    Geschikt voor invriezen.
  • Tomaat - Maja Balkon Dit tomatenras kan men in maart/april in een zaaibakje bij 20°C (binnenshuis) of later buiten onder glas zaaien. Na het verspenen binnen uitplanten in potten.
    Omdat Maja balkontomaten circa 45 cm hoog worden, is deze tomatensoort ideaal voor in de patio en op het balkon. Geeft zoete tomaten met een doorsnede van circa 5cm..
    Oogsten na 150 dagen.
  • Uien - Hollandse strogele Dit is een zogenaamde zaaiui. In één groeiseizoen (in hetzelfde jaar) worden forse uien uit het zaad opgekweekt. De houdbaarheid van dit ras is uitstekend. De uien hebben een lekkere, pittige smaak. Dit ras heeft een platte vorm.
    Zaaien: in mrt-apr in de volle grond. Zaai op regels of rijen met een onderlinge afstand van 25 cm. Na opkomst moet u de planten in de rij uitdunnen tot de overblijvende planten op 10 cm van elkaar staan. Dan hebben ze voldoende ruimte voor een goede ontwikkeling. Om aantasting van de larve van de uienvlieg te voorkomen , is behandeling vooraf van het zaaibed aan te bevelen. Houd de grond tijdens de groeiperiode voldoende vochtig.
    Oogst: aug-sept. De uien zijn oogstbaar als het loof gaat ‘strijken’ (het vergeelt en valt om). Laat de uien goed drogen (op de tuin of op een beschutte plek) voordat u ze naar binnen haalt.
    Op een koele, droge plek kunt u ze lang bewaren.
  • Veldsla – Valerianella Locusta
    Veldsla is een gemakkelijk te telen groente die maar weinig ruimte nodig heeft. Het is de ideale rauwkost en salade groente voor de donkere wintermaanden. Bij een zachte winter of onder glas blijft het gedurende de winter gewoon doorgroeien en kan dan ieder moment worden geoogst. Wanneer u veldsla zeer dicht zaait en zeer jong oogst, dan oogst u het zogenaamde broeivet, een smakelijke rauwkost groente.
    Zaaien: buiten van jul-eind sept. Op regels of breedwerpig. Zaaiafstand: 10x15 cm. Van sept-dec kan onder glas gezaaid worden.
    Oogst: Wanneer de bladeren circa 10 cm zijn van dec-mrt.
  • Wortelen - Daucus carota Rotin
    Dieprode wortelen met een hoog caroteen gehalte, een lengte van +/- 20-22 cm.
    Zaaien: feb-apr of jun-aug. Het zaad met aarde bedekken, goed vlak aanduwen en vochtig houden.
    Na het opkomen uitdunnen op 4-5 cm. Houd van een lichte tot middelzware losse grond.
    Oogsten: aug of dec.
  • Zomerprei - Zwitserse reuzen Dit is een zeer vroege zomerprei met een goede productie. De schachten zijn zeer lang. Middelzwaar en mooi wit van kleur.
    Zaaien: voor de vroege zomerteelt in jan-feb onder glas. Het zaad kiemt het best bij een temperatuur van 18-20°C. Ruim zaaien. Naarmate de plantjes groeien mag de temperatuur dalen (afharden van de plantjes). Wanneer u uitplant (in maart) zijn de planten aan de lagere (buiten) temperaturen gewend. Plant in voren (geultjes) van 10 cm diep. Afstand tussen de voren 40 cm, in de voor 10 cm. Voor de zomerteelt zaait u in mrt-apr in de vollegrond. In juni uitplanten als de plantjes potlood dik zijn. Plantafstand is dan 40 x 15 cm.
    Oogst: zomerteelt: juni-augustus.
    Geschikt voor invriezen.

Bloemen
  • Reuzenzonnebloem- Helianthus annuus uniflorus giganteus
    Dit zijn de echte gele reuzen. De groeihoogte kan wel meer dan 3 meter zijn.
    Pas op: vogels zijn dol op het zaad, ideaal om in de winter de vogels bij te voeren.
    Zaaien: Eind mrt-½ apr onder glas of ½ apr-½ jun buiten op zaaibed.
    Na 5-6 weken uitplanten.
  • Zomer Azalea gemengd
    Deze planten worden wel zomer-azalea genoemd omdat de bloemen sterk op die van azalea’s lijken. Dit is een een laagblijvend mengsel met dubbele bloemen in allerlei vrolijke, heldere tinten. De planten zijn zacht behaard. Ze worden ca. 40 cm hoog, groeien liefst op lichte zandgrond en een lichte, niet te warme, maar wel enigszins zonnige plek. Voor perken, borders en bloembakken. Ook geschikt voor verwildering.
    Zaaien: ½ mrt- ½ apr onder glas of ½ apr-eind mei buiten op regels en uitdunnen op ca. 15 cm.
  • Diverse Aquilegia soorten
    De meeste zaden verkregen via ruil, alleen de Mrs. Scott Elliott gekocht.
    Mooie bloemen, makkelijk te zaaien plant.
  • Ik heb nog veel meer bloemenzaden maar die heb ik nog niet vermeld, moet nog gebeuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten