Zaden informatie


Wat is er nou leuker dan zaden verzamelen uit je eigen tuin.
Ik vind het geweldig en ruil zo zaden met mijn schoonmoeder, zusters of via een ruilsite.

Het begint natuurlijk met het herkennen van de zaden.
De meeste planten maken zaden in de vorm van bloemen, als die uitgebloeid zijn worden het zaden of zaaddozen. Het kan ook zijn dat de plant in de vrucht zijn zaden heeft verstopt.
Bij de ene plant moet je goed opletten dat de zaden niet al verspreid zijn voordat je ze kan opvangen en bij de andere plant moet je ze eruit peuteren, je moet dus de tijd nemen om te kijken waar de plantenzaden zitten. Een belangrijke informatiebron is het internet.
Als je zaden wil oogsten moeten ze verkleurd zijn anders zijn ze niet rijp en heb je er niet veel aan.

Zaden laten kiemen
De zaden hebben verschillende processen die ze moeten doorstaan om kiemrijp te worden.
Het kan zijn dat ze grote temperatuursverschillen nodig hebben (Stratificatie),dat het omhulsel van het zaad zo hard is dat het eraf geschuurd moet worden (Scarificatie), of dat het gefermenteerd moet worden.

Stratificatie
De kiemrust doorbreken door grote temperatuurwisseling, van warm naar koud of juist andersom.
Warme temperaturen die gevolgd worden wordt door koude temperaturen (zomer-winter).
Koude temperaturen, gevolgd door warme temperaturen (winter-zomer).
Deze temperatuurswisselingen helpen bij het afbreken van de harde zaadhuid, zodat water binnen kan dringen en het kiemproces kan beginnen. En vaak worden de zaden nog extra geholpen door scarificatie, dus eerst de zaadhuid dunner maken en vervolgens een koudeperiode geven.

Scarificatie
De zaadhuid van een zaadje is zo hard dat het eerst dunner gemaakt moet worden. Gebruik een vijl of een stukje schuurpapier om een deel van de zaadhuid dunner te maken waardoor deze makkelijk vocht door kan laten.

Fermentatie
Het zaad moet eerst beschimmelen om kiemrijp te worden.

Dan heb je uiteraard nog zaden die in het donker of licht het beste kiemen. En er zijn zaden die moeten weken voordat ze kiemen.

Je kan je zaad dus op verschillende manieren laten kiemen, als het niet opkomt probeer je gewoon een andere manier uit.

Drogen van het zaad

Als je de zaden hebt verzameld moeten ze goed drogen. Leg ze niet in de zon om te drogen of op een warme plek, hierdoor gaat de kiemkracht achteruit. Leg ze goed verspreid op een krant of keukenpapier in een droge ruimte, laat ze een aantal dagen zo liggen (3-6) tot ze echt droog zijn.
Dan kan je alles wat geen zaad is eruit halen zodat je een goed beeld krijgt hoeveel zaden het zijn.
Nu mag het zaad in zakjes bewaard worden, gelabeld met de juiste naam en evt. een korte beschrijving.
Bewaar de zakjes op een koele, droge en donkere plaats.

Websites
Masterfile Duidelijke foto's van zaaddozen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten